USAID И ТРИ ТОПЛАНЕ ЗАВРШИЛИ ПРВЕ ПРОЈЕКТЕ НАМЕЊЕНЕ ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ ПРЕ ПОЧЕТКА ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ        Обавештење о испоруци топлотне енергије у наредном периоду        Обавештење о завршетку грејне сезоне        Завршетак грејне сезоне        Обавештење о испоруци топлотне енeргије за дан 04.04.2022. године       
close
search
Аутор:Градска топлана Ниш 27.10.2022

USAID И ТРИ ТОПЛАНЕ ЗАВРШИЛИ ПРВЕ ПРОЈЕКТЕ НАМЕЊЕНЕ ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ ПРЕ ПОЧЕТКА ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ

У претходних неколико месеци, Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), у оквиру свог пројекта „Боља енергија“, и у сарадњи са три локалне топлане, допринела је значајном унапређењу енергетске ефикасности топлана и даљинског грејања у Књажевцу, Сомбору и Нишу. USAID је обезбедио бесповратна средства и техничку подршку за пројекте чија је имплементација завршена у предвиђеном року – пре почетка нове грејне сезоне.

 

Поменуте три топлане су одабране за овогодишњу сарадњу на основу евалуације свих система даљинског грејања у Србији коју су пројектни експерти обавили у почетком године, узимајући у обзир читав низ критеријума и показатеља. Идентификовани су пројекти који су од важности за функционалност топлана, који могу да обезбеде значајне уштеде и који се могу реализовати до почетка грејне сезоне и то су:

 

  • Надоградња топлотне подстанице С3 у ЈКП „Топлана“ Књажевац, која обезбеђује снебдевање топлотном енергијом књажевачог вртића „Бајка“
  • , која ће сада бити у могућности да размотри улагања у те подстанице у наредном периоду
  • Систем за мониторинг и детекцију цурења у систему даљинског грејања у оквиру ЈКП „Топлана“ Ниш
  • SCADA систем за мерење, праћење и контролу као и опрема за 17 топлотних подстаница у ЈКП „Енергана“ Сомбор

 

Један од циљева пројекта „Боља енергија“ је и да, паралелно са овим активностима, обезбеди обуку и алате за развијање капацитета енергетских менаџера, како би лакше анализирали потребе општина и топлана и идентификовали потенцијалне пројекте енергетске ефикасности.

Шеф пројекта „Боља енергија” Даниел Берг задовољан је оним што је до сада урађено.

“Наш тим је веома задовољан што је ове пројекте завршио у релативно кратком временском периоду. Међутим, важније је да ћемо широм Србије, како на локалном тако и на националном нивоу, помоћи енергетским менаџерима да размотре инвестиционе пројекте који имају највише смисла и са финансијске и са еколошке тачке гледишта. Пројектом „Боља енерија“ желимо да, кроз сарадњу са партнерима, ове стратегије, алате и технике приближимо што већем броју корисника“ – истиче Берг.

 

Руководиоци топлана које су добиле подршку УСАИД-овог пројекта „Боља енергија“ не крију своје задовољство због ове сарадње и реализованих пројеката.

Предраг Милачић, директор ЈКП „Топлана“ из Ниша рекао је: „Нова опрема ће свакако смањити губитке воде и топлоте у мрежи, јер смо сад у могућности да реагујемо брзо и ефикасно“.

Ђурађ Милановић, директор ЈКП Енергана Сомбор, изјавио је „ ЈКП Енергана Сомбор је веома задовољна нашом сарадњом са “Better Energy” на овом пројекту који је подржао практично решење за yвођење SKADA система и опреме за подстанице, те се надамо већим и бољим резултатима већ у овој грејној сезони. Радујемо се даљем раду са УСАИД-ом и тимом за Бољу енергију.”

 

Небојша Цветковић, директор ЈКП „Грејање“ из Књажевца: „Било нам је задовољство сарађивати са стручњацима пројекта „Боља енергија”, а још више смо задовољни  што ће деца у вртићу „Бајка“ од сада боравити у удобнијим просторијама“.

 

Пројекат “Боља енергија” je петогодишњи пројекат којим УСАИД настоји да побољша енергетску ефикасност у системима даљинског грејања и стамбеним зградама, као да подржи употребу обновљивих извора енергије. Ови напори имају за циљ да допринесу смањењу потрошње енергије и емисије штетних гасова, као и смањењу зависности Србије од фосилних горива кроз реализацију пилот пројеката.

 

За више информација о пројекту „Боља енергија“, молимо контактирајте Емили Финк на efink@serbiabetterenergy.com или +381 63 22 42 77.

item

din.